A KLíMAVáLTOZáS KINYíRHATJA AZ IBéRICO SONKáT

Veszélybe került Spanyolország egyik legjelentősebb gasztronómiai exportcikke az ibérico sonka, méghozzá az egyre magasabb hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék miatt. Ezek következtében ugyanis egyre kevesebb makkot adnak azok a tölgyfák, amelyek a sertéseknek táplálékul szolgáló makkot termik.

Az ibérico sonkát kizárólag a pata negra, azaz a spanyol feketelábú sertés húsából készítik. A titka az, hogy az állatok életük utolsó egy hónapját kizárólag dehesákban, különleges tölgyesekben töltik. Ezek a dehesák Spanyolország nyugati és északnyugati részén találhatók. Az így készült sonka kilója akár negyvenezer forintra is rúghat.

A tavalyi év volt a legmelegebb, amit Spanyolországban valaha is feljegyeztek, és a harmadik legszárazabb. Az elmúlt ötven év során a csapadékmennyiség mintegy 35 százalékkal csökkent Extremadurában, az ibérico előállítás egyik központjában.

A körülmények miatt a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. A tavalyi évben 20 százalékkal csökkent az ibérico termelése.

(Guardian)

2023-01-30T18:04:28Z dg43tfdfdgfd