PIETRO MENNEA, EGY RóMAI MúZEUM 10 éVVEL A HALáLA UTáN

Pietro Mennea, a múzeum

Az indító lövés pontban 10.01-kor, Mario Biagini pisztolya az ég felé emelkedik, a blokkok a sávban pihennek, ami, igen, most üres, de mintha ott lenne, Pietro, és milyen hosszú tíz év telt el Mennea nélkül. Márványból faragva, mindenki szívébe beleivódott, az olasz sport legendáját ünnepelték ma délelőtt Rómában, a Stadio dei Marmi-ban, amely az ő nevét viseli, és amely 2024 tavaszától a Déli Nyíl hőstetteinek szentelt múzeumnak ad majd otthont.

Ez volt a mai bejelentés a "Pietro Mennea, az ember és a bajnok" ünnepségen, pontosan tíz évvel a moszkvai olimpiai bajnok halála után. "Nem ünnepi, hanem alakuló jellegűnek szánjuk" - hangzottak Pietro feleségének, Manuela Olivieri Menneának a szavai, aki már most bemutatja a múzeumban őrzendő első emléktárgyakat, két legértékesebb aranyérmét, az 1974-es római Európa-bajnokságról és az 1980-as olimpiáról, pályafutása csúcspontjáról. "Ez Pietro álma volt, ő személyesen írta meg a projektet. Aztán így alakult, ő sajnos már nincs itt, de kötelességemnek éreztem, hogy megvalósítsam ezt a kívánságát. A Sport és Egészségügy javasolta ezt a stadiont a múzeumnak: a fiatalokat célozza meg, hogy olyan bátrak legyenek, mint Pietro".

Annyi barát, a Márványoknál, Menneáért. Mennyi szeretet. Az ünnepségen bemutatta a RaiSport igazgatóhelyettese Marco Franzelli, egy folyó történeteket, tanúvallomások, történelmi képek a sikerei és kiadatlan dokumentumok. Stefano Mei, a FIDAL elnöke meghatódott: "Nem tudom elképzelni az atlétikát Pietro nélkül.

2023-03-21T13:13:45Z dg43tfdfdgfd